Friday, 2024-03-29, 6:58 PM
Welcome Misafir

DoSTaNe

Klavyede bilmediğimiz bazı Kısa yollar - Dostane Forum

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Dostane Forum » Bilgisayar, İnternet ve Teknoloji Dünyası » Donanım Köşesi » Klavyede bilmediğimiz bazı Kısa yollar
Klavyede bilmediğimiz bazı Kısa yollar
FirsT_DeaDDate: Friday, 2008-11-14, 7:28 PM | Message # 1
Yönetici
Group: Administrators
Messages: 304
Reputation: 2
Status: Offline
Özellikleri Penceresi
Start + Break kombinasyonu genel bilgisayar kullanımı içerisinde sıklıkla başvurduğumuz "sistem özellikleri" penceresini açmamızı sağlıyor. Normal şartlarda sistem özellikleri penceresini açmak için "Bilgisayarım" simgesine sağ tıklayıp açılan menüden "özellikler" sekmesine tıklamanız gerekiyor. Bu da özellikle Windows XP'nin ön tanımlı temasını kullananları sıkıntıdan kurtaran bir kombinasyon olduğunu gösteriyor. Çünkü Ön tanımlı XP temasında "Bilgisayarım" ve "Ağ Bağlantılarım" gibi kısa yollar masaüstüne atılmıyor.

Masaüstüne Hızlı Geçiş
Birden fazla pencereyle çalışırken aynı zamanda da masaüstünüzde bulunan bir dosyadan alıntı yapmanız gerektiğini düşünün. Sürekli açık olan pencerelerinizi minimize edip, daha sonra tekrar eski haline getirmekle zaman kaybedeceğinize "Start Tuşu + D" kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Bu kombinasyondaki "D" tahmin edebileceğiniz üzere Desktop (masaüstü)'tan geliyor. Aynı kombinasyonu tekrar kullandığınızda pencereleriniz eski boyutuna dönecektir.

Bütün Pencereler Küçülsün
Start Tuşu + D kombinasyonuyla hemen hemen aynı amaca hizmet eden bir başka tuş dizimi de Start Tuşu + M ikilisi. Ofisinizde mesai saatleri içerisinde oyun oynarken ya da sohbet yazılımları kullanırken patrona yakalanma riskinizi tekli hanelere indirmede kullanabileceğiniz bu kombinasyonun tek eksi tarafı Start Tuşu + D diziminde olduğu gibi tekrarlandığında pencereleri eski konumuna getirmemesi. Bu nedenle Start Tuşu + D tavsiye olunur.

Pencereler Eski Boyutuna
Bu üçlü kombinasyon, Start Tuşu + M ve Start Tuşu + D komutlarıyla minimize ettiğiniz (fare aracılığıyla da olabilir) tüm pencereleri eski boyutuna getirmek için kullanılıyor. Birçok yönden Start Tuşu + M diziminin tamamlayıcısı gibi dursa da tek başına büyük kolaylık sağlayabiliyor.

Bilgisayarıma Gider
"Bilgisayarım" penceresini açmak için en kestirme yol kuşkusuz Start Tuşu + E olsa gerek. Özellikle ön tanımlı XP temasında başlat menüsü altında yer alan "Bilgisayarım" sekmesini açmak biraz zaman kaybına neden olabiliyor. Bu noktada oldukça işe yarayan tuş takımı vazgeçemeyecekleriniz arasında yerini hemen alacak.

Arama Penceresi
Bazen bir işle ya da yazılımla meşgul olurken sabit diskimizden bir dosyaya ihtiyaç duyarız. Böyle durumlarda Start Tuşu + F kombinasyonu bize hemen Windows'un "Arama Penceresi"ni açacaktır. Bu sayede hızlı bir şekilde arama yapabiliriz.

Ağ Bağlantılarım
Çalıştığınız ofiste ya da bağlı bulunduğunuz kablosuz ağ üzerinde bir bilgisayar aramak istediğinizde "Ağ Bağlantılarım" a girip tarama yapmak yerine Start Tuşu + CTRL + F kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Bu sayede açılan bilgisayar arama penceresine sadece bilgisayar adı yazmanız yeterli olacaktır.

XP Destek Hattı
Eğer yeni bir bilgisayar kullanıcısıysanız ya da Windows XP ile yeni tanışmışsanız, sık sık bazı konularda yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Tabii danışacak kimseniz yoksa üzülmeyin. Windows XP destek ve yardım merkezine başvurabilirsiniz. Şimdi nerde bu merkez diye sorabilirsiniz. Merak etmeyin çok uzağınızda değil, bilgisayarınızın içerisinde. Yapmanız gereken tek şey Start Tuşu + F1 kombinasyonunu kullanmak. Ardından takıldığınız soruna cevap arayabilirsiniz.

Oturum Ekranına Geç ve Kilitle
Bilgisayarınızı kilitlemenizin ya da kullanıcı değiştirmenizin en kestirme yolu Start Tuşu + L kombinasyonunu kullanmaktır. Bu sayede hiç vakit kaybetmeden oturum kapatabilirsiniz.

Çabuk Çalıştır
Hesap makinesi, paint, komut satırı gibi bazı Windows XP bileşenlerini kullanmanın en kolay yolu "Çalıştır / Run" satırını kullanmaktır. Ama artık "Çalıştır" satırına ulaşmanın da çok kestirme bir yolu var; Start Tuşu + R kombinasyonu. Bu tuş dizimi sayesinde çok kolay bir şekilde dilediğiniz Windows yardımcısını çalıştırabilirsiniz.

Büyüteçim Nerede?
Hizmet programı yöneticisi desem çoğu kullanıcı için bir anlam ifade etmeyecek. Ama büyüteç ya da ekran klavyesi gibi yardımcı yazılımlardan bahsetsem birçoğunuzun aklında belli şekiller oluşmaya başlayacaktır. Ancak bu küçük yardımcılara ulaşmak oldukça zahmetli olduğundan en kolay yol Start Tuşu + U kombinasyonunu kullanmaktır. Bu sayede hemen yardımcılarınıza kavuşabilirsiniz. Mesela klavyenizde bir arıza meydana geldiğinde ekran klavyesi hayat kurtarıcı görevini üstlenebilir.

 
Dostane Forum » Bilgisayar, İnternet ve Teknoloji Dünyası » Donanım Köşesi » Klavyede bilmediğimiz bazı Kısa yollar
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Login form
Site friends
www.dostane.ucoz.com

www.isciguvenligi.com

Statistics
Our poll
Üyelerimizden En Çok Hangi Takım Çıkacak??(-Hangi Takımlısın?)
Total of answers: 1699
Tag Board
200
Copyright MyCorp © 2024 |