Friday, 2024-04-26, 9:16 AM
Welcome Misafir

DoSTaNe

Anti-virüs ile Internet Security Arasındaki Farklar - Dostane Forum

[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Dostane Forum » Bilgisayar, İnternet ve Teknoloji Dünyası » Donanım Köşesi » Anti-virüs ile Internet Security Arasındaki Farklar
Anti-virüs ile Internet Security Arasındaki Farklar
FirsT_DeaDDate: Friday, 2008-11-14, 7:35 PM | Message # 1
Yönetici
Group: Administrators
Messages: 304
Reputation: 2
Status: Offline
Anti-virüs ile Internet Security Arasındaki Farklar

Anti-virüs ile Internet Security Arasındaki Farklar

Internet Security; public (internet) ortamında yayılan Truva Atı olarak bilinen solucanlara karşı kullanılan bir yazılımdır.
Dolayısı ile internet security yazılımı kullandığınız takdirde truva atı olarak adlandırılan zararlı kodlara karşı sisteminizi güvence altına almış olursunuz.

Anti-virüs yazılımı ise; sisteminize harici medyalardan (dvd-cd-usb bellek-ms,mmc,sd hafıza kartları vb.) bulaşma riski olan virüslere karşı bir güvenlik sağlayacaktır.

Virüs ve trojenleri açıklayacak olursak;

Virüsler:
Virüsler herhangi bir bilgisayara değişik yollarla girebilen ve bilgisayarın çalışma sistemini bozan programlara verilen genel isimdir. Virüslerin bilgisayara illa Internet üzerinden bulaşması gerekmez. Yüklenilen bir program bilgisayarınıza virüs bulaşmasına neden olabilir. Internet üzerinden size gönderilen bir elektronik posta ekinde de virüs bulunabilir.

Virüsten Korunma Çözümleri:
1- Virüslerden korunmanın en etkili yollarından birisi, lisanslı ve güncel bir antivirüs yazılımı kullanmaktır. Bilgisayarınıza yüklü olan bir antivirüs yazılımı, eğer düzenli olarak güncellenmiyor ise yeni çıkan virüslere karşı etkili olmayabilir.
2- Size gelmiş olan elektronik postaların eklerinde bulunan virüslere karşı en etkili çözüm, e-postayı size gönderen kişiyi, tanımıyorsanız, e-postayı okumadan silmektir.
3- Internet’e bağlı olmayan bir bilgisayara virüs bulaşmasını önlemek için; kesinlikle güvenirliliğinden emin olmadığınız CD-Disket gibi dış aygıtları bilgisayarınıza takmayın.

Solucanlar:
Bir solucan ismi verilen programlar kendilerini otomatik olarak çoğaltmaktır. Bu şeytani programlar bir bilgisayara girdiklerinde kendilerini çoğaltmanın yollarını aramaya başlarlar. En etkili yollardan birisi yuvalanmış oldukları bilgisayarın başka bilgisayara zararlı kodu içeren mesajlar gönderilmesini sağlamaktadır. Giden mesaj kurbanı gafil avlar ve solucan klonu yeni yuvasına yerleşirse kendini çoğaltma süreci aynı şekilde burada da başlatır.

Virüs-Solucan Arasındaki Farklar:
Bir virüsle solucan arasındaki fark her zaman çok net olmayabilir. Ancak buluşma yöntemleri arasında farklılıkları vardır. Solucanlar Internet denizine açılır ve girebilecekleri bilgisayarları aralar. Güvenlik açıklarının bulunduğu bir sistem fark ettiklerinde anda sisteme girerler. Buna karşı virüsler genellikle e-posta içinde gelirler. Bilinçsiz bir kullanıcı virüs içeren eki açmaya çalıştığı anda virüs sisteme bulaşır.

Trojan (Truva atı):
Truva Atları yararlı gibi görünen ama arka planda alıcının bilgisayarı üzerinde gizli, zarar verici işlemler gerçekleştiren yazılım programlarıdır. Bir nevi bilgisayarınıza girmek isteyenlere için arka kapıyı açan bir programdır. İsmini TRUVA savaşında At içine gizlenene askerleri şehri içerden ele geçirmelerinden alan bu programlar, sizin bilgisayarınıza yüklendikten sonra, bilgisayarınız hakkındaki her türlü bilgiyi ( açık portların adreslerini, şifre gibi bilgilerinizi) trojanı gönderen kişiye göndermeye başlar.
Örneğin, kötü niyetli bir kullanıcı normal ve eğlenceli görünen bir oyun geliştirerek, oyunu Internet üzerinden dağıtabilir; bu oyun eğlenceli görünmesine rağmen, çalıştırıldığında, kullanıcının bilgisayarındaki dosyaları silebilir.

Çözümleri:- Trojan (Truva Atı) korunmanın en etkili yolu, Internet Security programları kullanmaktır.
- Güvenmediğiniz kişilerden gelen elektronik postaları kesinlikle açmadan silin.
- Güncel bir antivirüs programı bulundurun ve açık olarak kullanın.
- Anti Trojan programlarını kullanın.

Genel Güvenlik Uyarıları:
1- Bilgisayarınızı yeni aldıysanız, almayı düşünüyorsanız; Anakart CD’lerinin bir çoğunda ücretsiz olarak gelen Norton Anti Virüs + Norton Internet Security programlarını bilgisayar sistemini aldığını kişilerden kurmalarını ve size nasıl kullanacağınızı göstermelerini isteyin.
2- Tanımadığınız kişilerden gelen E-posta’ları kesinlikle okumadan silin.
3- Bilgisayarınıza dışardan Disket,CD takmak zorunda kalırsanız, öncelikle güncellenmiş bir virüs taramasından geçirin, virüs yoksa takın ve kullanın.
4- Solucanlara karşı, kullandığınız işletim sistemi programını devamlı güncelleyin. (programınızın lisanslı olması gerekir)
5- Solucanlara karşı dağıtılan yama’ları bilgisayarınıza yükleyin, bilmiyorsanız sistemi satın aldığınız yerden veya bilgisayarda teknik işlerinizi bakan işyerinden yüklenmesini isteyin.

Unutmayın! Güvenli bilgi işlem için temel bir kural vardır: bilinmeyen kaynaklardan gelen uygulamaları asla çalıştırmayın.

 
Dostane Forum » Bilgisayar, İnternet ve Teknoloji Dünyası » Donanım Köşesi » Anti-virüs ile Internet Security Arasındaki Farklar
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Login form
Site friends
www.dostane.ucoz.com

www.isciguvenligi.com

Statistics
Our poll
Üyelerimizden En Çok Hangi Takım Çıkacak??(-Hangi Takımlısın?)
Total of answers: 1699
Tag Board
200
Copyright MyCorp © 2024 |